Η ιστορία πάει πολύ πίσω στον χρόνο… Μια ιστορία που έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2005 με την ταινία “V for Vendetta”. Είναι η Ιστορία του Fawkes, μιας μάσκας, και μιας επανάστασης που περιμένει ακόμη να πραγματοποιηθεί.

1604: Η συνομωσία της πυρίτιδας

Στις 5 του Νοέμβρη του 1604 ο Guy Fawkes συνομωτεί με ακόμα 12 άτομα να ανατινάξουν την Βουλή των Λόρδων. Παρών θα ήταν και ο βασιλιάς μαζί με την οικογένεια του. Είχαν μεταφέρει βαρέλια γεμάτα με πυρίτιδα στο υπόγειο του παλατιού. Τελευταία στιγμή η συνομοσία αποκαλείπτεται και ο Fawkes συλλαμβάνεται. Αφού περνά πολλά βασανιστήρια καταδικάζεται σε θάνατο από τον βασιλιά. Η αποτυχημένη επανάσταση του Fawkes εναντίων της τυρανικής βασιλείας των Προτεστάντων θα έμελλε να εμπνέει ακόμα χιλιάδες ανθρώπους ανά την υφήλιο.

98iuyjhg

Η μοιραία επιστολή. Ένας από τους συνωμότες ειδοποίησε τον βαρόνο William Parker Monteagle ο οποίος ανέφερε την επιστολή στο Βασιλιά, αποκαλύπτοντας έτσι τη συνωμοσία.

 

1982: Το κόμικ

Και ενώ η επανάσταση ήταν γνωστή μόνο σε ένα μικρό αριθμό Άγγλων και καθολικών, τη δεκαετία του 80΄ ο Alan Moore & David Lloyd γράφουν το εξαιρετικό κόμικ με τίτλο “V FOR VENDETTA”. Σε αυτό εμφανίζεται και για πρώτη φορά η μάσκα του Guy Fawkes. Μια μάσκα τόσο χαρακτηριστική που είναι δύσκολο να την ξεχάσει κάποιος.

865uthfg

2005: Η ταινία

Το 2005 το “V for Vendetta” μεταφέρεται και στην μεγάλη οθόνη. Η Ιστορία της 5ης του Νοέμβρη γίνεται παγκοσμίως γνωστή. Χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο βρίσκουν στο πρόσωπο του Fawkes, ή στην μάσκα του αν προτιμάτε, το σύμβολο ενάντια στην άδικη και υπέρμετρη εξουσία. Η μάσκα του “Βι” χρησιμοποιείται από τους διαδυκτιακούς χάκερς (ανώνυμους). Παράλληλα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης διαδηλωτές, κάθε είδους, φορούν την μάσκα υπενθυμίζοντας με αυτό τον τρόπο πως η άδικη εξουσία θα οδηγήσει στη Βεντέτα μεταξύ λαού και ολιγαρχών.

876yujgh

“People shouldn’t be afraid of their government. Governments should be afraid of their people.” Alan Moore

 

685ytujgh

Τα υπόγεια του Παλατιού του Westminster, όπου τοποθετήθηκαν κρυφά 36 βαρέλια γεμάτα μπαρούτι.

5476erf

Οι οκτώ από τους δεκατρείς συνωμότες (σχέδιο του Crispijn van de Passe, 17ος αιώνας).

12qwers

Μηχανή βασανιστηρίων που βρέθηκε στον Πύργο του Λονδίνου. Φωτ. David Bjorgen. Δεξιά ο δικαστής, Edward Coke.
GuyFawkes

Ο Guy Fawkes.

 

Πιο κάτω, διαδηλωτές από όλο τον κόσμο, όπου χρησιμοποιούν τη Μάσκα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

0o9ikujhg

Ινδία

65utyh

Κάιρο

jgh657h

Βουλευτές στη Βαρσοβία

gvrt6546

Μαδρίτη

8iujjhg

Τόκυο

7uyhjgb

Anonymous